Sunnuntaisuomalaisen palstalla perinteisesti eri alojen ammattilaiset kirjoittavat nimettöminä asioista, joita he eivät syystä tai toisesta voi omalla nimellään sanoa. Tammikuussa kolumnin kirjoitti sosiaalityöntekijä, joka on tekemisissä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Kirjoittaja kertoo uudesta tilanteesta, jossa turvapaikanhakijat vaativat jatkuvasti parempaa palvelua. Heidän tuloonsa ei voi varautua, koska he päättävät itse asuinpaikastaan. Muiden auttaminen saattaa jopa kärsiä, koska uudet tulijat ovat hyvin valveutuneita oikeuksistaan ja sen sijaan, että heidät autettaisiin alkuun, he vaativat palvelua.

Kirjoittaja on myös huolissaan turvallisuudesta. Osa uusista asiakkaista voi käyttäytyä arvaamattomasti, jos he eivät ole tyytyväisiä.

Kantasuomalaisille lätkitään velvoitteita

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ottaa kantaa tilanteeseen. Hän kokee, että palvelutarjonnan laajentaminen on lähtenyt käsistä.

– Tähän on tultu. Lisää palveluita tarjotaan kilpaa eri kunnissa. Samaan aikaan kantasuomalaisille lätkitään velvoitteita ja kiristyksiä isänmaan edun nimissä. Keitä varten meidät päättäjät on valittu? Parantamaan kansalaisten oloja vai koko maailman sosiaalitoimistoksi? Meri kysyy.

Veteraaneiltakin otettiin pois

Meri huomauttaa, että hallitus lisäsi kunnille laittomasti maassa olevien sosiaalipalveluihin yli viisi miljoonaa euroa vuodeksi 2018. Perussuomalaiset vastustivat esitystä.

– Veteraaneilta otettiin ja laittomasti maassa oleville annettiin. Esitimme päinvastaista, että veteraaneille olisi lisätty ja laittomilta otettu pois. Se ei käynyt hallitukselle. Siinä arvot punnittiin, Meri huomauttaa.

Hallitus ei noudata omia ohjelmiaan

Suomen pitää Meren mukaan merkittävästi vähentää vetovoimatekijöitään laittomassa siirtolaisuudessa.

– Hallituksella on edelleen hyvä turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma vuodelta 2015, jonka perussuomalaiset käytännössä tekivät. Sitä ohjelmaa ei ole peruttu. Joulukuussa viimeksi vaadimme, että se otetaan täysimääräisesti käyttöön, mutta hallitus ei halunnut noudattaa omia ohjelmiaan ja äänesti esitystä vastaan.