Poliisikansanedustaja Tom Packalén (ps) on tehnyt valtiovarainministerille kirjallisen kysymyksen poliisin määrärahaselvityksen toimenpiteistä.

– Viime syksynä (16.9.2021) kyselytunnilla valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) puheenvuorosta välittyi epäilys siitä, käyttääkö poliisi määrärahojaan jotenkin epätarkoituksenmukaisesti. Ministeri ei meinannut uskoa esimerkiksi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen vastauksia poliisin rahoituksen riittämättömyyteen esimerkiksi kiinteistökulujen takia, Tom Packalén sanoo.

Saarikko nosti esille kyselytunnilla muutamaankin otteeseen ristiriidan siitä, miten voi olla niin, että hallitus lisää poliisin määrärahoja kuluvalle vuodelle, mutta se ei tuokaan lisää poliiseja. Samalla hän vaati hallintovaliokuntaa perehtymään, miksi poliisin kustannuskehitys on ollut sellainen suhteessa hallitusohjelman tavoitteisiin.

Syyttävä sormi osoittaa ministeriöön

Juuri valmistuneen poliisin rahoitusta selvittäneen raportin mukaan valtiovarainministeriössä poliisin rahoitusta on lähtökohtaisestikin tarkasteltu ja ohjattu virheellisesti poliisien lukumäärän perusteella. Selvitysraportin mukaan poliisin määrärahat ovat riittämättömät, koska toimitila- ja ICT-kulut ovat kasvaneet merkittävästi ja ennakoitua nopeammin.

– Toisin sanoen syyttävä sormi osoittaakin myös Saarikon itse johtamaan ministeriöön. Selvityksen mukaan myös poliisia koskevat lainsäädännön muutokset ovat usein olleet nopeasti valmisteltuja, eikä niiden vaikutuksia poliisin toimintaan tai rahoitukseen ole kunnolla arvioitu eikä vaikutuksia ole myöskään jälkikäteen seurattu. Koko hallituksella on siten peiliin katsomisen paikka, Packalén toteaa.

SUOMEN UUTISET