Perussuomalaiset nostaa esille ongelman siitä, että suomalaiset upseerit palvelevat kansainvälisissä tehtävissä tällä hetkellä verraten sotilasarvoaan ylemmissä tehtävissä. Tästä syntyy ongelmia kansainvälisissä toimissa ja erityisesti Nato-jäsenyyden toteuduttua.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että monikansallisessa toimintaympäristössä suomalaisilla upseereilla on alhaisemmat sotilasarvot kuin kollegoillaan, vaikka työkokemus ja palvelusikä olisivat samat.

– Nato-maissa tuijotetaan tiukasti sotilasarvoon. Tietenkin se, että suomalaisten upseerien sotilasarvot eivät ole samalla tasolla eli siis yhteneväiset, aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Esimerkiksi suomalainen majuri istuisi muiden maiden everstiluutnanttien kanssa saman pöydän ääressä, Purra kuvaa.

Arvohierarkia vääristyy myös poikkeusolojen tehtävissä

Purran mukaan ongelma ei koske ainoastaan kansainvälisiä tehtäviä.

– Sotilasarvohierarkia vääristyy myös poikkeusolojen tehtävissä, Purra sanoo.

Tällöin esimerkiksi nykyisen hierarkian mukaan ammattisotilas (luutnantti, SK) toimisi yksikön päällikkönä ja reservin upseeri (yliluutnantti, res.) varapäällikkönä.

– Suomi on jättänyt hakemuksensa puolustusliitto Natoon. Tärkeää on nyt kaikin tavoin valmistella maatamme jäsenyyteen. Nykyisessä maailmantilanteessa on tältäkin osin varauduttava poikkeusoloihin ja varmistettava maamme puolustuksen toimivuus, Purra sanoo.

Purra on tänään jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jonka mukaan suomalaiset sotilasarvot tulee yhtenäistää muun Länsi-Euroopan tasolle.

Suomen Uutiset