Kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne muistutti hallitusta valtiopäivien avauskeskustelussa julkisen talouden tosiasioista.


Valtionvarainministeriön tuoreen Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa -raportin pohjana on ns. tarjontapuolen taloustiede. Sen mukaan kireällä verotuksella on erityisen kielteinen vaikutus kasvun edellytyksiin.

– Suomen talouden toipumisen keskeinen este onkin alati paisuva julkinen sektori ja siitä johtuva valtava verokiila. Tästä raportti ei kuitenkaan sano mitään, Lulu Ranne ihmettelee.

– Lääkkeeksi julkisen talouden ahdinkoonsa hallitus vaatii elinkeinoelämältä, yrityksiltä ja työntekijöiltä jatkuvasti kasvavaa tuottavuutta. Parempi lääke olisi kuitenkin julkisen talouden osuuden ja verokiilan pienentäminen.

Hallinnon menoista ei haluta leikata

Ranteen mukaan julkisen talouden toipuminen on aloitettava leikkaamalla määrärahaa, jonka hallinto käyttää itsensä pyörittämiseen. Pelkästään valtionhallinnon omat menot ovat lähes 29 % koko menopotista.

– Mutta mitä tekee hallitus? Hallinnonalojen kehyskauden menot ilman koronaa ovat noin 197 miljardia euroa. Valtionhallinnon ”tuottavuusohjelma” tavoittelee yhteensä 300 miljoonan euron menovähennyksiä kehyskauden loppuun mennessä. Se tarkoittaa vain noin 0,15 prosentin säästöjä neljän vuoden kokonaismenoista.

Ranne kysyykin hallitukselta, miten se voi edes esittää tällaista.

SUOMEN UUTISET