Helpot keinot jengirikollisuuden kaitsemiseksi on käytetty, mutta tuloksia ei ole tullut. Niinpä törkeisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneet alle 18-vuotiaat pitäisi laittaa kymmeneksi vuodeksi telkien taakse. Näin sanoo tunnettu kriminologi SVT:n haastattelussa.

Ruotsin hallitus on viemässä eteenpäin lakialoitetta, joka poistaisi lievennykset nuorten rikoksentekijöiden vähintään vuoden mittaisiin tuomioihin. Rikosnimikkeistä kyseessä ovat ryöstö, törkeä pahoinpitely, raiskaus, törkeä kiristys, törkeä huumausainerikos ja törkeä ampuma-aserikos.

”17-vuotiaat pois kaduilta ampumasta muita”

Kriminologian professori Jerzy Sarnecki on sitä mieltä, että lakiuudistus ei yksinään ole riittävä taistelussa kasvavaa jengi- ja väkivaltarikollisuutta vastaan. Hänen mukaansa myös alle 18-vuotiaat rikolliset pitäisi pystyä sulkemaan vankilaan pitemmäksi ajaksi.

– Meidän on pidettävä 17-vuotiaat pois kaduilta juoksemassa ympäriinsä ampumassa muita ihmisiä, ehkä jopa 10 vuoden ajan, hän sanoo SVT:n 30 minuter-ohjelmassa.

– On erittäin tärkeätä pitää huolta siitä, että tuossa ajassa opitaan elämään ihmisiksi.

Luokkateoria selittää rikollisuutta

Professori Sarnecki selittää Ruotsin rikollisuustilastoja sillä, että maahanmuuttajataustaisen rikollisuuden lisääntyessä maassa pidempään olleiden tekemät rikokset vähenevät. Tämä puolestaan johtuu siitä, että maahanmuuttaja asuvat huonoimmilla alueilla, tekevät vähäarvoisimmat työt, saavat parhaimmillaankin huonointa palkkaa ja syrjäytyvät.

– Ennen tuossa yhteiskunnallisessa asemassa olleista ihmisistä tulee sitten jonkin sortin alempaa keskiluokkaa, joka tarkoittaa voimakkaampaa sosiaalista kontrollia ja sen myötä alempaa rikollisuutta. Tämä on meidän olettamuksemme.

SUOMEN UUTISET