Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio katsoo, että Sipilän hallitus on antanut Suomen työllisyystilanteesta julkisuudessa liian siloitellun kuvan.

Talouden nousukausi on Tavion mukaan ollut pääsyy siihen, että työpaikkoja on syntynyt viime vuosina lisää, mutta tämä ei poista sitä ongelmaa, että Suomi kamppailee yhä vakavan työttömyysongelman kanssa.

Tammikuussa 541 000 työnhakijaa

Työvoimatoimistojen tilastossa työttömiä työnhakijoita oli 250 000 tammikuussa 2019.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus kuitenkin paljastaa, että tämän luvun ulkopuolelle jää jopa 290 000 työnhakijaa. Heidän joukossaan on esimerkiksi työllistymistä edistävien palvelujen käyttäjiä ja lyhennetyn työviikon tekijöitä.

Kaikkia työnhakijoita oli tammikuun lopussa yhteensä 541 000.

Vuoden 2018 aikana 164 000 henkilöä sai soviteltua päivärahaa. Sen perusteena voi olla osa-aikatyö, satunnainen kokoaikatyö tai lyhennetty työaika.

Työttömyyden hoito on otettava vakavasti

Tavio katsoo, että työllisyyden kohentamiseksi voidaan tehdä paljon. Hän nostaa esiin ratkaisuiksi sosiaaliturvan muuttamisen työn vastaanottamiseen kannustavaksi. Samalla on Tavion mukaan kevennettävä pienten yritysten verotaakkaa ja tehtävä työvoiman palkkaaminen edullisemmaksi esimerkiksi työn sivukuluja pienentämällä tai vapauttamalla uusia työntekijöitä palkkaava yritys yhteisöverosta.

Tavio korostaa, että perussuomalaisten linja on suosia kotimaista ja tehdä työt ensisijaisesti suomalaisella työvoimalla.

– Työttömyysturvasta ja veroluonteisten tulojen menetyksestä koituu valtiolle yli 10 miljardin euron vuotuiset kustannukset. Seuraavan hallituksen täytyy ottaa työttömyyden hoito erittäin vakavasti, Tavio sanoo.

SUOMEN UUTISET