Perussuomalaiset ovat vuosikymmenen ajan varoittaneet siitä, mitä maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä on tapahtumassa. Todellisuus alkaa pikkuhiljaa tihkua myös perinteiseen mediaan. Iltalehti on huomannut koululaitoksen olevan ajautumassa ojaan voittoisalta Pisa-polulta.

Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi on analyysissaan perehtynyt Venla Berneliuksen ja Heidi Huilan raporttiin koulutuksen alueellisesta ja sosiaalisesta eriytymisestä. Nurmi sai raportista ilmeisen ahaa-elämyksen meneillään olevasta kaaoksesta.

Herätyksen toimittaja toki olisi voinut saada jo paljon aikaisemminkin. Ihan vain kuuntelemalla isolla korvalla perussuomalaisten sanomaa.

”Vertaisoppimista ei tapahdu”

Suomessa on asuinalueita ja niiden kouluja, joissa äidinkieleltään suomenkieliset oppilaat ovat jo jääneet vähemmistöksi. Suomen kieltä ei puhuta välitunneilla, vaan jotakin vaikkapa Turun Varissuon yli 100 eri kielestä. Varissuon kouluissa vieraskielisten osuus oppilaista on jopa 90 prosenttia.

Varissuon koulun johtaja Nana Lampi kuvaa koulun arkea Bernelius&Huilan raportissa:

-Meillä on luokkia, joissa on vain pari suomea äidinkielenään puhuvaa oppilasta. Monessa tapauksessa heillä on muita oppimiseen tai käytökseen liittyviä haasteita. Monen suomea äidinkielenään puhuvan oppilaan sosioekonominen tausta on heikko. Kielen oppiminen tällaisessa ympäristössä on haastavaa. Vertaisoppimista ei juurikaan tapahdu.

-Valtaosa vieraskielisistä oppilaistamme on syntynyt Suomessa. Heistä melkein kaikki ovat olleet jo päiväkodissa suomenkielisen varhaiskasvatuksen piirissä. Arviomme mukaan suurella osalla näistä oppilaista suomen kielen taso vastaa korkeintaan 2,5vuotiaan äidinkielisen lapsen kielitaitoa.

”Suomalaistaustaiset perheet pyrkivät saamaan lapsensa muihin kouluihin”

Lauri Nurmi kirjoittaa, että oppimisvaikeuksien seurauksena ”suomalaistaustaiset perheet pyrkivät saamaan lapsensa muihin kouluihin, koska koulun ympäristö hidastaa myös heidän – ei vain taustaltaan vieraskielisten oppilaiden – suomen kielen kehitystä.”

Seurauksena on Nurmen mukaan se, että ”puutteellinen kielen hallinta vaikeuttaa jatko-opintoihin pääsyä ja on herkästi este työllistymiselle.” Myöskään lasten vanhemmat eivät opi virallista kieltä ja kaiken tämän seurauksena segregaatio etenee, ja sen mukanaan tuomat ongelmat lisääntyvät.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho on huomioinut politiikan toimittaja Nurmen kirjoituksen ja kommentoi sitä Twitterissä.

”Nurmen ”analyysissä” ei ole mitään, mistä perussuomalaiset eivät olisi puhuneet ja varoittaneet jo vuosikymmenen ajan. Se on ollut Nurmen ja kaltaistensa mielestä rasismia ja fasismia. Sitä saa, mitä kerjää. Enjoy!”

SUOMEN UUTISET