Turussa kahta poikaa pahoinpidellyt ja nöyryyttänyt nuorisojoukko on tunnistettu. Tekoa tutkitaan nimikkeellä pahoinpitely ja laiton uhkaus. Pahoinpitelijät myös kuvasivat tekonsa.

Kaksi 13-vuotiasta poikaa joutui nuorisojoukon pahoinpitelemäksi Hansakorttelin edustalla maanantai-iltana. Pahoinpitelijät muun muassa pakottivat uhrinsa polvilleen ja käskivät nuolemaan kenkiä. Toinen pojista sai iskuja vatsaansa ja toinen kylkeensä. Toista poikaa potkittiin jalkoväliin ja molempien päälle syljettiin, kertoo Turun Sanomat.

Pojat kertoivat, että tilanteella oli silminnäkijöitä. Toinen pojista kertoi myös pyytäneensä turhaan apua ohikulkijalta. Yksi pahoinpitelijöistä kuvasi tekoa puhelimellaan.

Lounais-Suomen poliisi on tunnistanut nuoret ja tapahtumia tutkitaan rikosnimikkeillä pahoinpitely ja laiton uhkaus. Epäillyt ovat teini-ikäisiä, alle ja yli 15-vuotiaita.

Nöyryyttämisellä pitkät perinteet

Nöyryyttämisellä ja niihin liittyvillä ryöstöillä on Ruotsissa jo parinkymmenen vuoden synkeä perinne. Tyypillistä lasten ja nuorten tekemille ryöstöille on uhrin nöyryyttäminen. Motiivina on rahan lisäksi jonkin tyyppisen rikollisen statuksen, valta-aseman hankkiminen. Näin todetaan Ruotsin rikostutkimuslaitoksen (Brå) raportissa.

Nuorisojengien tekemillä rikoksilla voi olla myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Ruotsin radiossa haastateltu riminologian professori Jerzy Sarnecki toteaa, että alaluokka on aina ryöstänyt yläluokalta.

– Alaluokka nöyryyttää yläluokkaa ja tavallaan nostaa samalla omaa asemaansa. Osittain kyse on tietysti siitäkin, että se on kannattavaa.

SUOMEN UUTISET