Vantaan Kytöpuiston koululla tapahtunut koulupahoinpitely on puhuttanut ja järkyttänyt suomalaisia viime päivinä. Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset vaativat, että koulukiusaamisen pitää puuttua kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa, että perusopetuslaissa on vahvistettu oppilaan oikeuksien toteutumista mainitsemalla, että oppilasta on suojattava väkivallalta, kiusaamiselta tai häirinnältä.

– Nämä lainkohdat eivät täyty tällä hetkellä. Pahimpana uutena esimerkkinä on Vantaalla tapahtunut väkivallanteko, jossa poika kuristettiin ja hakattiin tajuttomaksi. Toivon, että henkilöt jotka ovat vastuussa tästä, joutuvat todella vastuuseen.

Rehtorin rooli on ratkaiseva

Myös kansanedustaja Kaisa Juuso on huolissaan koulukiusaamisen uusista ilmenemismuodoista. Juuson mukaan kokonaisvastuu kiusaamiseen puuttumisesta on rehtorilla. Juuso kannustaa etsimään toimintamalleja kouluista, joissa kiusaaminen on saatu aisoihin.

– Koulumaailma on tavattoman hierarkkinen ja vastuurajauksia noudatetaan hyvin jäykästi. Kukaan ei ota kokonaisvastuuta tilanteesta. Monet opettajat ovat jo niin rasittuneita, etteivät jaksa puuttua kiusaamiseen vaan sulkevat silmänsä. Näin ei voi olla, Juuso toteaa.

Rangaistukset eivät ole ensisijainen ratkaisu

Edustaja Ari Koposen mukaan rangaistukset eivät voi olla ensisijainen ratkaisukeino, vaan ennaltaehkäisevä toiminta. Koposen mukaan aikuista tarvitaan lähelle opettamaan ja ohjaamaan, ei antamaan rangaistuksia.

– Törmään jatkuvasti kommentteihin, että kouluissa on jo opettajat, kuraattorit ja psykologit. Missä he olivat nyt? Mikäli nykyiset koulun tarjoamat palvelut ovat riittäviä, niin miksi näin pääsee tapahtumaan? Resurssit ovat yksi vastaus, mutta ei varmasti ainut, Koponen pohtii.

SUOMEN UUTISET