Tänään maanantaina 27.4 vietetään kansallista veteraanipäivää ja liputetaan Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Myös Brother Christmas hyväntekijänäkin tunnettu kansanedustaja Ari Koponen haluaa lähettää lämpimät terveiset veteraaneille. Koponen on jo ennen uraansa kansanedustajana halunnut olla osana parantamassa veteraaniemme asemaa ja etuuksia.

– Jo ennen valintaa kansanedustajaksi auttamistyö veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä hyväksi tuntui oikealta. Sota-aika vei näiltä nuorilta miehiltä ja naisilta parhaimmat nuoruusvuodet, Koponen kiteyttää.

Ansainneet kaiken avun

Koponen on eduskunnasta käsin pitänyt yhteyttä esimerkiksi Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin kanssa ja sittemmin jättänyt hallituksen ministereille vastattavaksi kirjallisia kysymyksiä veteraanien asemasta. Hän on vaatinut sotiemme veteraanien puolisoille ja leskille samaa tukea kuin veteraaneille sekä ohjeistuksen ja valvonnan tehostamista sosiaali- ja terveysministeriön puolelta kuntien tuottamille rintamaveteraanien kotipalveluille.

– He ovat ansainneet kaiken avun mitä vain voimme heille tarjota. Pelkän puhumisen sijaan tarvitaan siis tekoja heidän hyväksi, painottaa Koponen.

Veteraaneja yhä 8 000

Suomen Sotaveteraaniliiton tammikuisen tiedotteen mukaan keskuudessamme on yhä liki 8 000 veteraania. Vuodessa määrä vähenee noin 2 500 veteraanilla, mikä tarkoittaa noin seitsemää veteraania per päivä.

– Veteraanit ovat ryhmä joka tuntuu monelta unohtuvan helposti, jos heidän asioitaan ei ponnekkaasti viedä eteenpäin. Eivät he monesti vaatimattomina ihmisinä nosta itseään ja tarpeitaan esiin, vaan meidän on se tehtävä. He ovat sen totta totisesti ansainneet. Meidän on huolehdittava, että tämä sota-ajan perintö välittyy myös tuleville sukupolville, Koponen lausuu.

– Tänään on juhlapäivänne – sotiemme veteraanit!

SUOMEN UUTISET