Suomelle kertyi vuonna 2021 päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa tuloja. Päästöoikeuksien voimakkaasti nousseen hinnan vuoksi huutokauppatulot lähes kaksinkertaistuivat verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin huutokauppatulot olivat 220 miljoonaa euroa. – Todennäköisesti päästökauppatulot ovat tänä vuonna pitkälti yli 600 miljoonaa, Riikka Purra sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esittää, että lisääntyviä päästökauppatuloja pitää korvamerkitä hyvinvointialueille kompensoimaan päästökaupan aiheuttamaa energiakustannusten nousua ja paikkaamaan sote-alan rahoitusvajetta. Päästökauppatulot on ohjattava suomalaisten hyväksi eikä esimerkiksi EU:n ilmastososiaalirahastoon.

– Suomen hallitus peesaa Euroopan komissiota myös päästökaupan kovempaan kiristämiseen vetämällä oikeuksia pois markkinoilta. Päästöoikeuksien määrä vähenee 2,2 prosenttia vuodessa vuodesta 2021 alkaen. Tämä tietenkin osaltaan lisää nousupainetta päästöoikeuden hintaan – ja niinhän sen on tarkoituskin. Päästöoikeuksien lisääminen tai edes ennallaan pitäminen vaikuttaisi sähkön ja polttoaineiden hintaan alentavasti, ilman että EU:n tyylin mukaisesti pohjoisen maat pääsevät taas maksumiehiksi tukipakettien ja rahastojen kautta.

Vaalien jälkeen luvassa uusia ilmastotoimia

Purra muistuttaa, että Suomessa maailman kunnianhimoisimman ilmastokurjistamisen hallitus tekee toimia, joista ei ole ilmastolle mitään hyötyä.

– Mutta toimista on merkittävää haittaa sille ainoalle asialle, jota hallituksen pitäisi puolustaa, eli maallemme ja sen asukkaille.

Purra sanoo, että aluevaalien jälkeen suomalaisille tullaan esittelemään yhä uusia toimia, jotka lisäävät niin autoilun kuin suomalaisen maataloudenkin ahdinkoa.

– Yksikään muu puolue lisäksemme ei puhu näiden toimien kustannuksista, kokonaisuudesta ja konkreettisista seurauksista.

Ilmastopolitiikka kuuluu myös aluevaaleihin

Purra epäilee, että hallituksen mielestä ilmastopolitiikkakaan ei varmasti kuulu näiden vaalien asialistalle ja sallittujen puheenvuorojen joukkoon – paitsi ehkä silloin, kun aluevaltuustot pääsevät taas kirjaamaan teatraalisia ilmastoperiaatteitaan.

– Perussuomalaiset muistuttavat, että kyllä kuuluu. Samat puolueet, jopa samat henkilöt, päättävät suomalaisen elämisen mahdollisuuksista niin eduskunnassa, paikallistasolla kuin uusilla alueillakin. Aluevaaleissa ei ole kyse eri asiasta tai eri vaaleista vaan siitä kokonaisuudesta, jossa Suomi on ja suunnasta, johon se liikkuu.

– Perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon, koska meille suomalainen tulee ensin.

SUOMEN UUTISET