Hallitus on saanut budjettiriihensä päätökseen ja tulos on karmea. Valtion vastuuttomasta rahanjaosta olisi voitu karsia pahimmat ylilyönnit pois, mutta nyt näyttää siltä, ettei mitään priorisointia kuluissa ole tehty, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.

Jenna Simula nostaa esille koronan vuoksi romahtaneet Veikkaus-tulot, joilla on rahoitettu muun muassa poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen toimintaa. Budjettiriihen lopputulos oli, että valtio kompensoi kaikki järjestötuet.

– Olisi hyvä hetki tarkastella esimerkiksi poliittisten tai poliittisesti sitoutuneiden järjestöjen avustuksia, joihin on myönnetty 4,1 miljoonaa euroa tänä vuonna. Jotkut poliittiset nuorisojärjestöt saavat tukia vielä kunnilta ja kaupungeilta valtiontuen lisäksi.

– Nämä ovat juuri niitä pieniä puroja, joita pitäisi tosissaan tarkastella kriittisin silmin. Tukekoot puolueet itse nuorisojärjestöjään esimerkiksi hiljattain korotetuilla puoluetuilla, Simula puuskahtaa.

Puoluetuesta riittää nuorillekin

Simula kysyy nyt hallitukselta jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, mihin toimiin se aikoo ryhtyä, jotta poliittisten nuorisojärjestöjen tukea ei maksettaisi enää opetus- ja kulttuuriministeriön kautta, vaan puolueet tukisivat omia nuorisojärjestöjään itse esimerkiksi saamillaan puoluetuilla.

Hän kysyy lisäksi, katsooko hallitus sopivaksi, että kunnat tukevat erikseen sellaisia poliittisia nuorisojärjestöjä, jotka saavat jo valtiontukea.

– Avoimuuden nimissä olisi järkevää, että poliittiset nuorisojärjestöt saisivat tukensa suoraan puolueilta, eikä niitä tukisi sen lisäksi paremmin kunnat kuin ministeriökään. Järjestelmä hämärtää ymmärrystä puolueiden kokonaisrahoituksesta, sillä nuorisojärjestöt ovat yhtä lailla puoluepoliittisia toimijoita kuin puolueet itse, Simula huomauttaa.

SUOMEN UUTISET