Perussuomalaiset ovat esittäneet tuntuvia veroalennuksia polttoaine- ja sähköhintoihin. Näin perussuomalaiset helpottaisivat erityisesti eläkeläisten, pieni- ja keskituloisten palkansaajien sekä lapsiperheiden asemaa.

– Suomen maailman kunnianhimoisimman ilmastokurjistamisen hallitus sen sijaan tekee innolla toimia, joista ei ole ilmastolle mitään hyötyä, mutta joista on merkittävää haittaa sille ainoalle asialle, jota hallituksen pitäisi puolustaa, eli maallemme ja sen asukkaille, perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho hämmästeli suullisella kyselytunnilla.

– Yksikään muu puolue ei perussuomalaisten lisäksi puhu näiden toimien kustannuksista, kokonaisuudesta ja konkreettisista seurauksista. Arvoisa hallitus, milloin te aiotte alentaa asumisen ja autoilun hintaa?

Saivartelua maailmanmarkkinahinnasta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi, ettei polttoainehinnan kova nousu johdu verotuksesta tällä hetkellä vaan maailmanmarkkinahinnasta, joka on lähes nelinkertaistunut. Verohelpotuksiin hän ei ottanut mitään kantaa, eikä ilmastotavoitteilla ole Lintilän mukaan merkitystä nykyisessä hintojen nousussa.

– Te ette pääse pakoon sitä faktaa, että teidän politiikallanne asuminen ja autoilu kallistuvat, yritysten kilpailukyky heikkenee ja kuluttajahinnat kasvavat, kun logistiikkakustannukset menevät hintoihin, Kotiaho kuittasi Lintilälle.

– Perussuomalaisella politiikalla näin ei käy, vaan ihmisten lompakoihin jää enemmän rahaa asumisen ja autoilun halventuessa ja yrityksille jää enemmän varaa työllistää. Asia on hyvin yksinkertainen. Me rahoittaisimme veroalennukset leikkaamalla toisarvoisista ja haitallisista asioista kuten maahanmuutosta ja kehitysavusta.

Lisää korotuksia luvassa – vaalien jälkeen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra halusi muistuttaa syksyn budjettineuvotteluista, joissa hallitus jäi vihreän kunnianhimon vangiksi ja papereihin kirjattiin varauma uusista ilmastotoimista ensi vuoden keväällä.

– Yllätys, yllätys, nämä uudet toimet kuten kansallinen liikenteen päästökauppa kerrotaan suomalaisille vasta aluevaalien jälkeen, Purra arvioi.

– Tämä pakkokeino nostaa polttoaineiden hintaa entisestään niin paljon, että kuluttajalta loppuvat rahat.

SUOMEN UUTISET