Huhtikuun kuntavaaleihin on enää puolitoista kuukautta, mutta edelleen on hieman epäselvää, ollaanko vaaleja sittenkin siirtämässä. Pääministeri Sanna Marin vihjaili tänään Ylen A-Talk-ohjelmassa, että kuntavaaleja ei ehkä tulekaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuitenkin huomautti, ettei mikään viranomainen ole antanut ymmärtää, että vaalien järjestäminen ei olisi mahdollista.


Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tänään Ylellä, että hän lähtee siitä, että vaalit järjestetään ajallaan.

– Minulla on perjantaina kokous kaikkien eduskuntapuolueiden puoluesihteerien kanssa, ja silloin käydään läpi kaikki ne riskitekijät, jotka liittyvät tilanteeseen, viedään keskustelu loppuun ja tehdään johtopäätökset.

Epävarmuus jatkuu huomisenkin jälkeen

Vaalien siirtämisellä on toistaiseksi spekuloinut ainakin oikeuskansleri Tuomas Pöysti, joka esitti pari viikkoa sitten, että kuntavaalien siirtämistä olisi pohdittava mahdollisimman pian.

Myös pääministeri Sanna Marin vihjaili A-Talkissa sillä mahdollisuudella, että huhtikuun kuntavaaleja ei tulekaan. Marin sanoi tosin pitävänsä tärkeänä, että kaikki eduskuntapuolueet pohtivat kysymystä.

– Vaalit järjestetään huhtikuussa tai sitten niitä ei järjestetä, mutta päätöksenteon aika on nyt, päätöksessä on myös pysyttävä. Vaalien turvallisuus on varmistettava, Marin esitti.

Henrikssonin mukaan päätöksestä tiedotetaan huomenna, mutta vielä senkin jälkeen epävarmuus jatkuu.

– Tietääkö joku, mikä tilanne maassa on 18. huhtikuuta eli vaalipäivänä? Henriksson kysyi.

Hän tosin sanoi myös, että riskitekijät huomioiden paljon toimia on jo valmisteltu sen eteen, että kaikki kuitenkin pääsisivät äänestämään.

– Karanteenissa olevillekin järjestetään äänestysmahdollisuus, on esimerkiksi mahdollista äänestää ennakkoon tai vaikka drive in-äänestyspaikassa.

Monessa maassa järjestetty vaaleja

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho totesi, että vaalien lykkääminen on enimmäkseen median spekulointia.

– Mikään viranomainen ei ole antanut ymmärtää, että vaalien järjestäminen ei olisi mahdollista, eikä ole esitetty sellaista skenaariota, jossa vaaleja ei pystyttäisi järjestämään. Edes ulkonaliikkumiskielto ei olisi skenaario, jossa vaalien järjestäminen ei onnistuisi, sillä moni maa on järjestänyt vaaleja myös ulkonaliikkumiskiellon aikaan.

Halla-aho on jo aiemmin todennut, että kuntavaalien siirtämiselle ei ole perusteita.

Halla-aho kirjoitti äskettäin Twitterissä, että sen enempää epidemia kuin kuntavaalien ajankohtakaan ei tule kenellekään yllätyksenä.

– Hallituksella on ollut vuosi aikaa laatia suunnitelma vaalien järjestämiseksi epidemian oloissa. Luotamme siihen, että suunnitelma on olemassa.

SUOMEN UUTISET