Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas uskoo, että hallitusneuvottelut olivat pelkkä kosmeettinen toimenpide. – Väitän, että ohjelmaa alettiin kasaamaan jo viime syksynä, kun demareiden vaalimenestys alkoi gallupien mukaan näyttämään todelta.

– Väitän myös, että näitä ohjelmia on rustattu useampia, eri hallituspuoluekoalitioiden mukaan, mutta tietysti ilman perussuomalaisia. Eihän perussuomalaisia voitu edes ajatella otettavan mukaan hallitusneuvotteluihin, eikä myöskään mihinkään muuhunkaan päätöksentekoon, mikäli se mitenkään oli mahdollista, Mauri Peltokangas toteaa.

Rinne pitää huolta vain omista sidosryhmistään

Mallia otettiin Peltokankaan mukaan naapurimaa Ruotsista, jossa ruotsidemokraatit jätettiin vaalituloksesta huolimatta kaiken päätöksenteon ulkopuolelle.

– Matkitaan malli sieltä, kun oma älli ei muuhun riitä ja toimihan se hyvin siellä, miksei siis myös täällä. Case closed.

– Itse ohjelmahan lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, paitsi yrittäjälle, duunarille ja haittaveron piirissä eläville ja monelle muulle. Se taho, jonka verorahoilla Suomea pyöritetään, joutuu jälleen pelkän maksumiehen rooliin, onhan Antti Rinteellä monen monituisen sidosryhmän edut hoidettavanaan.

Hallituskaverit pidetään tyytyväisinä

Peltokankaan mielestä moni asia ohjelmassa on puolittain ajateltu, jos edes niinkään pitkälle.

– Tärkein niistä lienee, millä tämä tuhannen ja yhden yön satu rahoitetaan. No, se on sivuseikka, kunhan muut hallituspuolueet pidetään tyytyväisenä mahdollisimman pitkään ja hallitus kasassa. Katsotaan sitten vaikka vuoden päästä, miten on mennyt ja kuinka paljon velkaa lisää otettu.

– Hallitusohjelman lupausviidakon viides kohta ”lupaus syrjimättömyydestä” on itsessään jo sellainen paradoksi, että pahoin pelkään lupauksen toteutumista tulevalla hallituskaudella, kun se ei toteutunut ennen sitäkään.

”Hiekkalaatikon tuolileikit on leikitty”

Peltokangas viittaa hallituspuolueiden mantraan ”meidän Suomessamme on nollatoleranssi kiusaamiselle ja rasismille”.

– Niinpä niin, mutta ei koske kaikkia eikä käänteistä rasismia lasketa, kun sillä ei saa sulkia hattuun eikä pääse hyvesignaloimaan. Hiekkalaatikon tuolileikit on leikitty, nyt alkaa työ. Perussuomalaiset huudelkoot oppositiosta, ei me leikitä kuitenkaan niiden kanssa, sanoo hallitusohjelma mitä hyvänsä kaunista yhteistyöstä, Peltokangas toteaa.

– Tuleva nelivuotiskausi tulee todellakin olemaan mielenkiintoinen ja nähtäväksi jää, mihin suuntaan Rinteen ja kumppaneiden bussi lopulta ajaa. Voisin vaikka väittää, että kauaa ei nafta Rinteen bussissa riitä ja uutta hallitusta pukataan jo vuoden kuluttua. Sitä odotellessa.

SUOMEN UUTISET