Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen muistuttaa, että raha on Suomen kunnissakin rajallinen resurssi. Hallituksen hiilineutraali Suomi 2035 -toimenpideohjelma kuitenkin antaa kunnille vapaat kädet kurittaa tavallisia suomalaisia esimerkiksi tietulleilla. – Päätökset naapurikunnan asukkaiden työmatkojen haittaamisesta tehdään jatkossa kuntien valtuustoissa, Putkonen sanoo.


Matti Putkonen huomauttaa, että kaikella on hintansa tässä maailmassa. Sanna Marinin johtaman hallituksen ideologiset hankkeet ovat johtamassa siihen, että tulevaisuudessa kuntien veronmaksajat joutuvat maksamaan kallista hintaa.

– Tavalliset suomalaiset pakotetaan maksamaan miljardeja EU-elvytyspaketista, hallituksen hiilineutraalisuustavoitteesta ja haittamaahanmuutosta, Putkonen harmitteli maanantaina Tuumaustunnilla.

Hallitus vaatii tavallisilta suomalaisilta suuria taloudellisia uhrauksia eikä tunnu ymmärtävän, että jo nyt Suomessa liian monella asustelee matti kukkarossa.

– SDP, keskusta ja vihreät väittävät, että keskustelu siitä, kuinka tavallisilta suomalaisilta ovat rahat loppu ei kuulu kuntavaaleihin. Kokoomuslaiset ovat toistaiseksi olleet hallitusta myötäilevä taustakuoro, eräänlainen hallituksen äänetön yhtiömies. Lieneekö kokoomuksen tavoite päästä pikaisesti hallitukseen apupuolueeksi? Putkonen kysyy.

Valtuutettujen noustava öljykapinaan

Perussuomalaisten työmies muistuttaa, että suomalainen veronmaksaja osallistuu valtionosuusjärjestelmän kautta kuntien kaikkien peruspalvelujen rahoitukseen.

– Siksi EU-elvytyspaketti on yksi olennaisimmista asioista tulevissa kuntavaaleissa. Kun Marinin hallitus kokoomuksen tuella kippaa yli 6 miljardia euroa veronmaksajien rahaa Italiaan ja muuhun Etelä-Eurooppaan, niin nämä rahat ovat sitten poissa kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta suomalaisilta. Rahan tuhlaaminen Etelä-Eurooppaan on pois tavallisilta kuntalaisilta. Se romuttaa valtionosuusjärjestelmän kautta kuntien rahoituspohjan.

Hallituksen hiilineutraali Suomi 2035 -toimenpideohjelma lisäksi antaa kunnille vapaat kädet kurittaa tavallisia suomalaisia esimerkiksi tietulleilla.

– Päätökset naapurikunnan asukkaiden työmatkojen haittaamisesta tehdään jatkossa kuntien valtuustoissa. Edelleen samaisen ohjelman mukaan tuhansien kuntien omistamien rakennusten öljylämmitys tulee vuoteen 2024 mennessä vaihtaa ns. kestävämpiin lämmitysmuotoihin. Tästäkin päätetään jatkossa kuntien valtuustoissa. Kehotan kaikkia tulevia valtuutettuja nousemaan kapinaan ja varmistamaan, että kunnan kiinteistöjä saa jatkossakin lämmittää öljyllä.

Myös haittamaahanmuutto rokottaa kuntien taloutta

Kevään kuntavaaleissa myös haittamaahanmuutto nousee keskeiseksi teemaksi viimeistään silloin, kun kuntalaisille selviää, kuinka paljon haittamaahanmuutto rokottaa kuntien taloutta.

– Tulevina vuosina monen kunnan uudet valtuutetut joutuvat miettimään, millä toimilla kunnan talous saadaan tasapainoon. Tulevat ikävät leikkauspäätökset tehdään arvopohjalta eli joudutaan päättämään, leikataanko haittamaahanmuutosta vai vanhusten hoidosta. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Kunnanvaltuustoilla on itsenäinen päätösvalta otetaanko kuntaan kiintiöpakolaisia vai ei.

Putkonen lausuu kaikille kuntapäättäjiksi pyrkiville, että ikävien tosiasioiden tunnustaminen ja realismi ovat erityisen tärkeitä yhteisten asioiden hoitamisessa ja päätöksenteossa.

– Raha on kunnissakin rajallinen resurssi. Siksi asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Ainoastaan näin turvataan rahoitus kuntalaisten kannalta tärkeiden ja välttämättömien palveluiden rahoittamiseen.

SUOMEN UUTISET