Työllisyys Suomessa kääntyy seuraavina vuosina uudelleen kasvuun, kun talous vähitellen toipuu ja hallituksen työllisyystoimet alkavat vaikuttaa, valtiovarainministeriö arvioi tuoreessa ennusteessaan.

Työllisyys heikkenee vielä tänä vuonna, mutta kääntyy uudelleen kasvuun, kun talous hiljalleen toipuu ja hallituksen työllisyystoimet alkavat vaikuttaa.

Vuoteen 2026 mennessä työllisyys kasvaa noin prosentin vuosittain, ja 15–64-vuotiaiden työllisyysaste nousee 73,9 prosenttiin. Vuonna 2024 työttömyys kasvaa 7,9 prosenttiin, kun työpaikat vähenevät rakennusalalla ja teollisuudessa. Kun tuotannon kasvu elpyy, työttömyys alkaa vähentyä. Vuonna 2026 työttömyysaste alenee 6,9 prosenttiin.

Valtiovarainministeriö kertoo tänään julkaistussa ennusteessaan talouden taantuman olevan vähitellen väistymässä. Loppuvuotta kohden kasvun odotetaan hieman vahvistuvan, mutta vielä tänä vuonna bruttokansantuote ei kasva.

Hallituksen uudistuksilla lisää työtä Suomeen

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus tavoittelee uudistuksia, joilla lisätään tähän maahan työtä ja parannetaan yrittämisen edellytyksiä.

Jo hallitusohjelmassa sovittiin julkisen talouden velkaantumista kahdella miljardilla taittavista työllisyyspäätöksistä. Hallituksen tavoitteena on toteuttaa rakenteelliset päätökset, joilla saavutetaan 100 000 uutta työllistä.

Ilman toimenpiteitä hyvinvointivaltion velkaantuminen uhkaa ajautua hallitsemattomalle uralle. Talouspoliittinen ministerivaliokunta seuraa aktiivisesti toimenpidekokonaisuuden edistymistä. Tähän mennessä eduskunnalle annettujen esitysten arvioitu vaikutus on noin 74 000 työllistä, mikä vahvistaa julkista taloutta noin 1,7 miljardilla eurolla.

SUOMEN UUTISET